Arkadaş tekrar ediyorum yazdıklarımı abuk sabuk yerlere çekerek lütfen cevaplamayınız. Yazdığım ilk şeyle son şey arasında bütünlük vardır. Laf olsun diye yazdığım şeylerin bir bölümünü alıp burada bumu demeyin.
Sirius
Alıntı:
"Etrafta bir sürü başı boş köpek olduğu için o dönem rahatça gezmek, yürümek, hele hele serbest bırakıp top oynamak diye birşey söz konusu bile olmuyor. Bir dönem cezalı gibi oluyor köpek."
Konu içinde bu açıklamayı yapmış durumdayken kalkıp birini hayır şekilde eleştiriyor. Bende kalkıp konu takibinde birşey yazıyorum
OrDiNaRYuS:
Alıntı:
öncelikle herkes hata yapar bu gayet normal olaya karışmayayım diyorum ama olmuyor.
Nasıl o bir hata yapmışsa, köpeğini ( bağsız dolaştırmakta ) en az onun kadar hatadır. Hadi çiftleştirmeyi geçtim kısırlaştırma yapmazsınız ama çiftleştirmezsiniz bunu anlarım ama kısırlaştırma helede ona doğası tarafından verilmiş bir özelliği kendi hayvansal dürtünüzle ( insanda bir hayvandır ve aklı dışında yapılan herşeyide hayvansal dürtüsüne bağlarım ) kullanmasına izin vermeden tamamen ortadan kaldırmak hayvan haklarına bile uymayan bir davranıştır. Doğada gördügünüz vahşi tabir edilen hayvanın bile üremesine müdehale etmek hayvan haklarına ters düşerken evcil diye nitelendirilen ve akli yetisi olan bir hayvan (insan) tarafından bakılan bir hayvanın nasıl durduk yere kısırlaştırmayı düşünür sonra bunu bilimsel dayanaklara bağlarsınız bunada şaşıyorum. Kızan döneminde dolaştırmak zor oluyor yahu köpek zaten bağsız dolaştırılmaz. Sonra bilinçsiz sahip dedigimde laf ediyorsunuz ama gercekten bilinçli değilsiniz. Bilinçli olmak kendinizi bilmekten geçmiyor etrafınızla birlikte bulunduğunuz konumu bilmekten geçiyor. Bari yanlış bilgiler verip insanları yanıltmayın.
Önce hayvan hakları evrensel beyannamesini okuyun sonra T.C kanunlarında hayvanlar hangi koşullarda gezdirilir onu okuyun. Sonra bu gerek evrensel beyanname neye dayanarak ve kimler tarafından çıkarılmış onu okuyun sonra T.C yasaları neden o şekilde ele alınmış onu okuyun sonra diyin ki ben gerçekten bilinçli bir sahibim. Yazık beslediğiniz hayvanlara acıyorum.
Burada şuna vurgu yapıyorum
Alıntı:
"Doğada gördügünüz vahşi tabir edilen hayvanın bile üremesine müdehale etmek hayvan haklarına ters düşerken evcil diye nitelendirilen ve akli yetisi olan bir hayvan (insan) tarafından bakılan bir hayvanın nasıl durduk yere kısırlaştırmayı düşünür sonra bunu bilimsel dayanaklara bağlarsınız bunada şaşıyorum. Kızan döneminde dolaştırmak zor oluyor yahu köpek zaten bağsız dolaştırılmaz."
Anlaşılmayacak birşey varmı evrensel hayvan haklarına göre vahşi hayvan bile kısırlaştırılamaz kaldıki bir evcil bir hayvan helede t.c kanunlarıyla belirlenmiş dolaştırma kuralları varken dedim. Eğer ikisi birden ihlal edilip hayvan hakları sadece dolaştırma için elinden alınıyorsa 30 dakikalık bile olsa dolaştırmada kontrolsuzlük yaşanıyorsa o köpege bakma dedim senin ona veremediğin sorumluluk için o köpeği kısırlaştırmak ne kadar doğru dedim.
üstüne kalkıp
köpörk :
Alıntı:
5199 der ki:
Madde 4:
k) Kontrolsüz üremeyi önlemek amacıyla, toplu yaşanan yerlerde beslenen ve barındırılan kedi ve köpeklerin sahiplerince kısırlaştırılması esastır.Bununla birlikte, söz konusu hayvanlarını yavrulatmak isteyenler, doğacak yavruları belediyece kayıt altına aldırarak bakmakla ve/veya dağıtımını yapmakla yükümlüdür.
Alıntı:
T.C kanunlarında hayvanlar hangi koşullarda gezdirilir onu okuyun
Bahsettiğin yasa 5199sa ben ilgili bir madde göremedim,belki benim gözümden kaçmıştır.Hangi yasada nerde yazıyor gösterirsen sevinirim
Alıntı:
Köpörk Verdiğin maddenin devamı niteliğinde diğer maddeleride aşağıda sunuyorum..
Alıntı:
Cerrahi müdahaleler
MADDE 7. - Hayvanlara tıbbî ve cerrahi müdahaleler sadece veteriner hekimler tarafından yapılır.
Kontrolsüz üremenin önlenmesi için, hayvanlara acı vermeden kısırlaştırma müdahaleleri yapılır.
Şimdi yukarıda yazılanı iyi anlamak lazım bunun içinde hemen altında verilen iyi bakalım yoksa yukarıda madde yanlış anlaşılır.
Kanun esasları diğer kanunlarla bütünlük içinde uyuma açıktır. Tek madde yada kanun kapsamında ele alınmazlar. Değerlendirmesi maddenin açılımına göre esas alır. Hukukcu arkadaşlar varsa ne demek istedigimi anlayacaklardır. Hemen altına bakalım Maddenin devamı niteliğinde yasak müdehaleleri içeriyor.
Alıntı:
Yasak müdahaleler
MADDE 8. - Bir hayvan neslini yok edecek her türlü müdahale yasaktır.
Hayvanların, yaşadıkları sürece, tıbbî amaçlar dışında organ veya dokularının tümü ya da bir bölümü çıkarılıp alınamaz veya tahrip edilemez.
Ev ve süs hayvanının dış görünüşünü değiştirmeye yönelik veya diğer tedavi edici olmayan kuyruk ve kulak kesilmesi, ses tellerinin alınması ve tırnak ve dişlerinin sökülmesine yönelik cerrahi müdahale yapılması yasaktır. Ancak bu yasaklamalara; bir veteriner hekimin, veteriner hekimliği uygulamaları ile ilgili tıbbî sebepler veya özel bir hayvanın yararı için gerektiğinde tedavi edici olmayan müdahaleyi gerekli görmesi veya üremenin önlenmesi durumlarında izin verilebilir.
Bir hayvana tıbbî amaçlar dışında, onun türüne ve etolojik özelliklerine aykırı hale getirecek şekilde ve dozda hormon ve ilaç vermek, çeşitli maddelerle doping yapmak, hayvanların türlerine has davranış ve fizikî özelliklerini yapay yöntemlerle değiştirmek yasaktır.
Şimdi buradan ne anlıyorsunuz bilmiyorum "MADDE 8. - Bir hayvan neslini yok edecek her türlü müdahale yasaktır." Burada gayet açık. Verdiğinize örnek olarak kontrolsuz üreme denilen olay sokak hayvanlarına yani sahibi olmayan hayvanları kapsar. Sahibi olan bir hayvan kontrolsuz hareket edemez yani hayvanınız kontrolsuz olması en basit olarak sunayım bilginiz dişinde dışarıya kaçması bile suçtur. Bırakın kaçıp eşleşmeyi. Eğer siz kontrol sağlıyamıyorsanız hayvan beslemiyeceksiniz. Bu kontrolu elimde tutacagım diyede bir canlının yaşamsal haklarını elinden alamaz yada kısıtlayamazsınız kanun içinde ve maddelerde bunlar gayet açık belirtilmiştir. İlgini kanunlara bakabilirsiniz. Buna açık olarakta evinde iki hayvan besleyip çiftleşmesini istemeyen kişileri nasıl yaptın diyemem ama yapacaksa erkek köpeğin yumurtalıklarının geriye çekilmesi daha uygun olur derim buda bir hayvan sever olarak görüşümdür. Dişiyi tamamen üreme fonksiyonundan uzak tutmak bir noktada bana terstir.
Link :
http://www.tbmm.gov.tr/kanunlar/k5199.htmlŞimdi olayı böyle ele alırsanız denen gayet açıktır. Ama bu kuyruk kesimine benzer. İşi vetin kontrolüne bırakırsanız mutlak kendisine göre bir neden bırakır yada kuyrugunun kesilmesine izin veren sahip gibi. Hiç bir farkı yok yasaklı işlem için mutlaka bir neden bulunur. Kanun kapsamları geniş bir olay bir madde suç unsuru oluştururken bir madde içinde bu suçtan çıkarsınız.
Alıntı:
İKİNCİ KISIM
Koruma Tedbirleri
BİRİNCİ BÖLÜM
Hayvanların Sahiplenilmesi, Bakımı ve Korunması
Hayvanların sahiplenilmesi ve bakımı
MADDE 5. - Bir hayvanı, bakımının gerektirdiği yaygın eğitim programına katılarak sahiplenen veya ona bakan kişi, hayvanı barındırmak, hayvanın türüne ve üreme yöntemine uygun olan etolojik ihtiyaçlarını temin etmek, sağlığına dikkat etmek, insan, hayvan ve çevre sağlığı açısından gerekli tüm önlemleri almakla yükümlüdür.
Hayvan sahipleri, sahip oldukları hayvanlardan kaynaklanan çevre kirliliğini ve insanlara verilebilecek zarar ve rahatsızlıkları önleyici tedbirleri almakla yükümlü olup; zamanında ve yeterli seviyede tedbir alınmamasından kaynaklanan zararları tazmin etmek zorundadırlar.
Buradanda ne anlıyorsunuz bilmiyorum ama topluma açık alanda köpeğinizi açık bir şekilde dolaştıramazsınız. Ve lütfen rica ediyorum sadece biliyorum mantığı yapmak için anlamsız tartışmalara benle girmeyin kanun esasları gayet her yerde net şekilde ele alınıyor adalet bakanlığının sitesindede var.
burada amaç kısırlığı oluru yada olmadığı değil evrensel hayvan haklarıyla belirtiğim birşeyi bana farklı sunumazsınız. Yazdığımın ne olduğunu biliyorum. T.C kanunlarının dolaştırmaya ne dediğini biliyorum diye konuya giriş yapmıştım.
üstüne kalkıp sheena
Alıntı:
Sahiplerince ibaresi zaten sokak köpekleri olmadığını belirtmiş değil mi?
Sheena o kanunda hayvan bakan kullanıcınında kontrolu devamlı elinde tutması gerektiğide vurgulanıyor. Ve yaptırıma açık cezalarla buna hayvan sahibi itiliyor. Bu durumda kontrolsüz bir üremede olmaz çünkü onun kontrolsüz diye bir alanı olamaz sahibi varsa.
sheena:
Alıntı:
Ayrıca kısırlaştırma hayvan neslini YOK ETMEYE yönelik değildir. Eğer herkes üretecekse neden kennellar kurulsun diyoruz ya da neden yabancı çiftliklere bakın düzgün Rottweilerlar için.. Üretim dalga geçilecek duygularla hareket edilecek bir olay değildir. Bu işi hakkıyla yapmak gerekir, yapabilmek için yatırımınızın olması çıkan yavrulardan işe yaramayanlardan kurtulmanız gerekir ki IRK, IRK olmaya devam etsin. Yoksa Rottweiler, GSD, Labrador, Golden beslemenin anlamı yok, köpek besleyelim, ama sen de dahil beslemiyoruz değil mi?
Eğer kısırlaştırma nesli yok etmeyi içermiyorsa sokak köpeklerin kısırlaştırılarak neslini yok etme çalışmalarında bir sorun vardır. Kaldıki burada amaç t.c yasalarına bakarak hareket ederseniz kuyruk kesimide doğrudur tırnak kesimide yeterki veteriner yapsın. Ben bunada karşıyım kanunları gösterirseniz bir kanun diğer kanunuda kapsar derim. Bu durumda işin içinde vet varsa sorunda yoktur herşeyi yaparsınız. ve bu yazımıda bunla destekledim.
Alıntı:
"Şimdi olayı böyle ele alırsanız denen gayet açıktır. Ama bu kuyruk kesimine benzer. İşi vetin kontrolüne bırakırsanız mutlak kendisine göre bir neden bırakır yada kuyrugunun kesilmesine izin veren sahip gibi. Hiç bir farkı yok yasaklı işlem için mutlaka bir neden bulunur. Kanun kapsamları geniş bir olay bir madde suç unsuru oluştururken bir madde içinde bu suçtan çıkarsınız."
Dönem dönem neden rottweiler neslinin ortadan kalktıgına lütfen bakalım. Sonra diyelim ki kısırlık bunu getirir yada getirmez. Bunları ayrı bir platformda tartışırızda..
Sheena
Alıntı:
Haklı çıkacağım diye düz mantık gidip kelime oyunları yapmanın mantığı yok, en azından burada 12 13 yaşındaki çocuklar değiliz.
Valla sheena çocuk değilsiniz ama yazdığım herşey parça parça alınıp konu hep farklı yerlere çevriliyor.
sheena:
Alıntı:
"Erkek kısırlaşır (çünkü bu operasyon geri dönüşsüzdür, isteyen kendinde denetebilir) ama dişi kısırlaşmaz bu da hayvansever olarak görüşün?
Bence bu sadece köpeğini eşleştirmek isteyen dişi sahibi bir kişinin görüşü. Erkeğin neden üretim hakkını elinden alıyorsun dişininkini bu kadar savunurken?"
Erkeğin eşleşmede yaşayacağı zevkten mağrum etmeden onu kısırlaştırmaya gidebilirsiniz. Bir dişinin rahimini almakla bunu eş değer tutamazsınız. Kaldıki onada karşıyım ama kanuna dayalı yapacagım diyorsan kanun gayet net ifade etmiş kontrolsuz üreme yani köpeğinizi dışarıda kontrolsüz gezdiriyorum onumu kasıt ediyor değil evinde 2 tane köpeğiniz olur kısırlaştırmanız gerekir bu durumda yapabileceğiniz olay açıklanıyor. Ve bende diyorum ki doğumu tamamlamamış bir dişi köpeği hayatı boyunca yaşaması gereken birşeyden uzak tutacagına gidip erkeğin yumurtalarını geriye cektir ne o bazı şeylerinden uzak kalsın nede dişinin üreme hakkını elinden al.
Olay açık dişiyi alırken onun yaşamsal hakları var bunu yapamayacaksanız dişi köpek almayın demeyi öğreneceğiz. Yok sen al dişi ya teknoloji ilerlemiş durumda sana uymuyorsada uydururuz köpeğiniz erkekmi dişimi farkını anlamadan direk kısırlaştırılır mantığı bizleri bir yere götürmez geriye atar.
Avrupadan örnek vermişsiniz bunların yeri bu paylaşım yeri değil ama onlarada gireriz avrupada çiftliklerin daha ileride olmasının sebebi bilinçli hayvan seferlerin olmasından kaynaklı. Bilinçli birine köpek satacaksanız en az onun kadar bilinçli olmalısınız. Türkiye'de çiftlikler var ama avrupa standartlarında iş yapamamasının sebebide hayvan alacak insanların bilinçsiz olmasından kaynaklı çiftliklerin bilinçsiz olmasından değil.